Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012


Προφήτης και Βασιλέας  Δαβίδ
Ο Δαβίδ αποτελεί εξέχουσα Βιβλική προσωπικότητα! Υπήρξε ποιμένας, μουσικός, ποιητής, στρατιωτικός διοικητής, προφήτης και βασιλιάς. Το όνομά του (στα Εβρדָּוִ 1037 π.Χ.ד) σημαίνει «Αγαπητός». Ήταν ο δεύτερος κατά σειρά μετά τον Σαούλ Βασιλιάς της Ιουδαϊκής δυναστείας της Ιερουσαλήμ και βασίλεψε για 40 χρόνια, με πιθανές ημερομηνίες ανάρρησης στον θρόνο ή το 1077 ή το 1033 π.Χ.

                 

Απέκτησε πολλές γυναίκες και παλλακίδες κατά τα έθιμα της εποχής, ενώ οι πρώτες σύζυγοί του κατά σειρά ήταν η Μιχάλ, κόρη του Σαούλ , η Αχινοάμ η Ιεζραελίτισσα και η Αβιγαία η Καρμηλίτισσα, χήρα του Νάβαλ. Αργότερα παντρεύτηκε τη χήρα του Ουρία Βηθσαβεέ, με την οποία απέκτησε τον Σολομώντα. Τόσο κατά την περίοδο που ζούσε στην Χεβρώνα, όσο και μετά την επάνοδο του στη Ιερουσαλήμ, απέκτησε σειρά από συζύγους και παλλακίδες, οι οποίες ευλόγησαν τον οίκο του με πολλούς απογόνους.  

  Βίος σύμφωνα με την Βίβλο

                     

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του και η φυγή στην έρημο

Ο Δαβίδ γεννήθηκε στη Βηθλεέμ και ήταν ο 8ος γιος και το μικρότερο από τα παιδιά του Ιεσσαί από τη φυλή Ιούδα, γιου του Ωβήδ, γιου της Ρουθ και του Βοόζ. Η εικόνα που έχουμε γι αυτόν μέσα από τα κείμενα της Βίβλου, τον περιγράφουν σαν έναν μικρόσωμο άντρα, αλλά με πολύ ωραία εξωτερική εμφάνιση.

Ο Δαβίδ έγινε γνωστός ως εξαίρετος πολεμιστής και πλήρως αφοσιωμένος στον Θεό. Κατά τις γραφές, ήταν ο «άντρας σε αρμονία με την καρδιά Του» (Πράξεις 13:22) και γι αυτό επιλέχτηκε από τον Θεό για την αποστολή του. Από μικρή ηλικία ήταν ποιμένας στα πρόβατα της οικογένειάς του και ήταν εξαιρετικά ικανός στη σφεντόνα. Μετά από θεϊκή επέμβαση, ο Προφήτης Σαμουήλ τον έχρισε ως μελλοντικό βασιλιά του Ισραήλ, ενώ στον θρόνο του Ισραήλ βρισκόταν ο Σαούλ, από τον οποίο είχε αποστρέψει το πρόσωπο του ο Θεός.

Στο παλάτι του Σαούλ συνδέθηκε με βαθιά φιλία με το γιο του Σαούλ, τον Ιωνάθαν, ο οποίος ήταν αρκετά μεγαλύτερός του. Ο Δαβίδ ήταν δεξιοτέχνης μουσικός και εξαιρετικός κιθαρωδός και ο Σαούλ τον επέλεξε και τον κάλεσε κοντά του για να τον διασκεδάζει. Λόγω των επιτευγμάτων του, ο Σαούλ ένιωσε έντονο φθόνο και αποπειράθηκε αρκετές φορές να τον σκοτώσει. Μάλιστα, μετά την ένδοξη νίκη του Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ, όταν πια η δόξα και η δημοτικότητά του έγιναν μεγαλύτερες από του Σαούλ, αυτός τον μίσησε ακόμη περισσότερο.

Κυνηγημένος από τον βασιλιά, ο Δαβίδ κατέφυγε με κάποιους πιστούς άντρες του σε σπηλιές στην έρημο της Ιουδαίας. Αν και του δόθηκαν αρκετές ευκαιρίες να απαλλαγεί από τον διώκτη του, η πίστη του απέναντι στον Θεό και η μεγαλοψυχία του δεν του το επέτρεψαν. Παρόμοια ενήργησε και μετά το θάνατο του Σαούλ, όταν ανέλαβε τη φροντίδα του ανάπηρου γιου του Σαούλ, του Μεμφιβοσθέ. Πολλούς από τους ψαλμούς που σήμερα μας είναι γνωστοί, ο Δαβίδ τούς έγραψε αυτή την περίοδο της ζωής του, ως φυγάς. Έκλαψε πικρά για τον θάνατο του Σαούλ και των γιων του από του Φιλισταίους και συνέθεσε έναν εξαιρετικό θρήνο προς τιμή τους.

Η ανάρρηση στον θρόνο του Ισραήλ

Ανακηρύχθηκε βασιλιάς από τον λαό στην Χεβρώνα, σε ηλικία 30 ετών, καταλαμβάνοντας δεύτερος κατά σειρά τον θρόνο του Ισραήλ. Κατά τα δύο πρώτα χρόνια της βασιλείας του διεξήγαγε πόλεμο εναντίον των βόρειων φυλών του Ισραήλ, που αναγνώριζαν ως βασιλιά τον Ισβόσεθ, ο οποίος υποστηριζόταν από το αρχιστράτηγο Αβενήρ. Μετά τη νίκη του και το θάνατο των δύο αντρών, ο Δαβίδ ανακηρύχτηκε βασιλιάς και των δώδεκα φυλών του Ισραήλ. Εγκαταστάθηκε στη νέα πρωτεύουσα του Ισραήλ, την Ιερουσαλήμ, και επέκτεινε τα σύνορα του βασιλείου του, νικώντας όλους τους εχθρούς του, τους Φιλισταίους, τους Χαναανίτες, τους Αμμωνίτες και τους Σύριους, τους Εδωμίτες, τους Αμαληκίτες, τους Μωαβίτες και τους Αραμαίους, εξασφαλίζοντας μια περίοδο ανακωχής με όλους τους γειτονικούς λαούς.


Μετά την εξασφάλιση των συνόρων του κράτους του αφιέρωσε τις δημιουργικές του δυνάμεις στην οργάνωση του κράτους και του στρατού. Εργάστηκε για την οργάνωση της λατρείας του Θεού, μετέφερε με μεγάλες τιμές την Κιβωτό της Διαθήκης από την Κιριάθ-ιαρείμ στην Ιερουσαλήμ και οργάνωσε την υπηρεσία των Λευιτών, των ιερέων, των μουσικών και των θυρωρών του Ναού. Μεγάλος του πόθος ήταν να αναγείρει έναν Ναό απαράμιλλου μεγαλείου για την δόξα του Θεού, παρά τις προσπάθειες του όμως και τα μεγαλεπήβολα σχέδια του, το έργο του αυτό έμελλε να ολοκληρωθεί από τον γιο και διάδοχο του Σολομώντα.

Ο Θεός σύναψε αιώνια διαθήκη μαζί του και του αποκάλυψε ότι "θα στερέωνε το θρόνο του στον αιώνα" και ότι "από το σπέρμα του" θα προερχόταν ο μεσσιανικός Σωτήρας του κόσμου (2 Σαμ. 7:1-29· 1 Χρον. κεφ. 17· Ψαλμός 89:3, 4).

Παρ' όλη την ισχυρή πίστη και την αφοσίωσή του στον Θεό, ο Δαβίδ διέπραξε ορισμένα πολύ σοβαρά παραπτώματα. Σκότωσε 7 απογόνους του βασιλιά Σαούλ, μοίχεψε με τη Βηθ-σαβεέ (Βηρσαβεέ) και σκότωσε με πλεκτάνη τον σύζυγός της Ουρία. Ο προφήτης Νάθαν τον επέπληξε για τις ανήθικες πράξεις του και ο Δαβίδ μετανόησε και μεταμελήθηκε για τα παραστρατήματά του. Η τιμωρία του Θεού έπεσε όμως σκληρή επάνω του! ΙΟ γιος του Αβεσσαλώμ στασίασε εναντίον του, σφετεριζόμενος τον θρόνο, και είχε θλιβερό τέλος, κάτι που προκάλεσε μεγάλο πόνο στον Δαβίδ.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του


Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν περίοδος συχνών πολεμικών συγκρούσεων με τους Φιλισταίους. Ο γιος του Αδωνίας προσπάθησε να αποσπάσει το θρόνο από τον Σολομώντα, τελικά όμως με την παρέμβαση του Νάθαν απεφεύχθη. Οι συμφορές αυτές έκαναν τον Δαβίδ ακόμη πιο ταπεινό και τον έφεραν πιο κοντά στο Θεό.


Ο Δαβίδ διακρίθηκε, επίσης, ως εξαιρετικός μουσικός. Ως ψαλμωδός και ποιητής του Ισραήλ, απολάμβανε να ψάλλει ύμνους δοξολογίας με ποικίλα θέματα. Ήταν επιδέξιος κιθαρωδός και διάσημος για τις μουσικές του ικανότητες. Συνέθεσε ύμνους, εφηύρε και κατασκεύασε όργανα για λατρευτική χρήση, δημιούργησε την ορχήστρα του Ναού με 4.000 μουσικά όργανα και οργάνωσε τη λατρεία στο Ναό. Έγραψε τουλάχιστον 73 ψαλμούς, οι οποίοι ακόμα και σήμερα αποτελούν μέρος της λατρείας Ιουδαίων και Χριστιανών.


Βασίλευσε για 40 χρόνια, επτά από τα οποία στη Χεβρώνα και άλλα 33 στην Ιερουσαλήμ, και «υπηρέτησε πιστά τη βουλή του Θεού στη γενιά του» (2 Σαμ. 5:4· 1 Βασ. 2:11· Πράξεις 13:36). Πριν πεθάνει έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες στο γιο του Σολομώντα. Θεωρείται ως ο σπουδαιότερος βασιλιάς του Ισραήλ και μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες των Εβραϊκών Γραφών. Πέθανε ειρηνικά σε ηλικία 70 χρόνων και θάφτηκε στην πόλη Δαβίδ. (1 Βασ. 2:10)
Ο Δαβίδ στην Καινή ΔιαθήκηΌπως ο Δαβίδ, ο Ιησούς αποκλήθηκε «ο καλός ποιμένας».


Σύμφωνα με τις Χριστιανικές Γραφές, ο Δαβίδ υπήρξε προφητικός τύπος του Χριστού. Μάλιστα, ο Ιησούς γεννήθηκε από τη βασιλική γραμμή του Δαβίδ ως ο προαναγγελθείς Μεσσίας. Γι' αυτό και ο Ιησούς Χριστός καλείται και «Γιος του Δαβίδ». Ο άγγελος Γαβριήλ είπε στην παρθένα Μαρία σχετικά με το ένδοξο παιδί που κυοφορούσε: «Αυτός θα είναι μεγάλος, και Γιος του Υψίστου θα ονομαστεί. Και θα του δώσει ο Κύριος ο Θεός το θρόνο του Δαβίδ του προπάτορά του». Ο απόστολος Παύλος αναφέρει ότι ο Ιησούς Χριστός «παίρνοντας ανθρώπινη φύση, ήρθε στον κόσμο από το γένος του Δαβίδ», ενώ περιγράφεται από τον Ιωάννη να λέει ο ίδιος ο Ιησούς: «Εγώ είμαι η ρίζα και το γένος του Δαβίδ, το αστέρι το λαμπρό, το πρωινό».
Αλίντα Κανάκη

Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗΑπό την συγγραφέα και Αστρολόγο Αλίντα Κανάκη
Τηλ. 9016002629 Χρέωση: Σταθερά 2,29¤ /1'- Κινητά 2,48 ¤ / 1' με Φ.Π.Αhttp://www.alindakanaki.gr     
http://www.zodia-astrologia-taro.gr        
http://www.astroblock.blogspot.com
http://politika-fagita-alindakanaki.blogspot.com/
για περισσότερα : ΣΤEIΛΕ ΣΤΗΝ ΑΛΙΝΤΑ ΤΕ4 & ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΟΥ ΣΤΟ 54991
Χρέωση:1,23 /SMS με Φ. Π. Α - ΚΗΦΙΣΙΑΣ 10-12/15125 ΜΑΡΟΥΣΙ

ΓΡΑΜΜΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ 2111815922 AUDIOTEXΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.