Bότανα εισαγωγή





Βότανα: Δραστικά συστατικά



Χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα ως φάρμακα, χάρη στις ευεργετικές και θεραπευτικές τους ιδιότητες. Στην χώρα μας φυτρώνουν παραπάνω από χίλια είδη βοτάνων, το καθένα με την δική του δράση, παράλογο αν σκεφτούμε ότι η Ιατρική και η φαρμακολογία βρίσκονται στο απόγειό τους και μπορούν να θεραπεύσουν μια ευρεία γκάμα ασθενειών. Σε κάθε περίπτωση, τα παραδοσιακά βότανα εξακολουθούν να βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών, ενώ η χρήση τους υποστηρίζεται από επιστήμες όπως η Βοτανική Ιατρική. 


Στην Ελλάδα δάσκαλος της βοτανοθεραπείας θεωρείται ο  κένταυρος Χείρων, που ζούσε στο πλούσιο σε φυτά και βότανα Πήλιο. Από αυτόν διδάχθηκε ο θεός της Ιατρικής Ασκληπιός και στη συνέχεια οι γιοί του Μαχάων και Ποδαλείριος για τους οποίους κάνει αναφορά ο Όμηρος στην Ιλιάδα. Ακολουθεί ο Ιπποκράτης (460-370 π.Χ) που έγινε γνωστός ως ιδρυτής της ιατρικής και θεωρήθηκε ως μέγιστος παθολόγος της εποχής του. Στα 59 βιβλία της Ιπποκρατικής συλλογής αριθμούνται 236 φυτικά φάρμακα. Ο Θεόφραστος (372-287 π.Χ.) με το έργο του "Περί φυτών ιστορία" θέτει τις βάσεις της σύγχρονης βοτανικής και θεωρείται ο πατέρας της βοτανολογίας. Ο Διοσκουρίδης (25-90 μ.Χ.) με το πεντάτομο έργο του "Περί ύλης ιατρικής" αναλύει συστηματικά 794 φαρμακευτικά φυτά και απεικονίζει τα 391 εξ' αυτών κάτι που έκανε το έργο του ανεκτίμητο για πολλούς αιώνες. Στην διάρκεια της Βυζαντινής περιόδου (330-1453 μ.Χ.) παρατηρείται συνεχής χρήση της κληρονομιάς των ιατρών της αρχαιότητος και διέπρεψαν ιατροί, στα κείμενα των οποίων αποτυπώνεται το επίπεδο της ιατρικής της περιόδου αυτής. Γνωστότερος όλων ο Νικόλαος Μυρεψός (δηλ. παρασκευαστής αλοιφών όπως αναφέρει το όνομα του) που έζησε τον 13ο αιώνα μ.Χ. Συνέγραψε το έργο Μέγα Δυναμερόν, το οποίο αποτέλεσε σημαντική συμβολή στην προώθηση και την τεκμηρίωση της βοτανολογίας και της φαρμακευτικής.

5 βότανα τα οποία είναι γνωστά εδώ και αιώνες για τις ευεργετικές τους ιδιότητες.




Σέλινο

Στην αρχαιότητα σαν στεφάνι αντάμειβε τους νικητές της Νεμέας. Το σέλινο είναι πολύτιμο στις δίαιτες αδυνατίσματος. Ευεργετικό στο συκώτι, νεφρά και καρδιά. Μπορούμε να το καταναλώνουμε καθημερινά υπό μορφή αφεψήματος. Η φήμη του είναι μεγάλη ως άριστο αφροδισιακό. 

Τσουκνίδα 
Γνωστό σε όλους μας - κυρίως λόγω της φαγούρας που μας προκαλεί το δηλητήριό της - φυτό των αγρών και των εγκαταλειμμένων κήπων.  Όμως αυτό το ανεπιθύμητο χόρτο είναι στην ουσία από τα πολυτιμότερα στον άνθρωπο, γνωστό από την αρχαιότητα. Το αφέψημα από φύλα τσουκνίδας συνίσταται ως διουρητικό και καθαρτικό. Πολύ αναζωογονητική, διαθέτει ιδιότητες κατά της κόπωσης και του άγχους. Το κατάπλασμα από πολτοποιημένα φύλλα τσουκνίδας χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των τραυμάτων.


Χαμόμηλο

Ένα φλιτζάνι χαμομηλιού πριν το γεύμα ανοίγει την όρεξη. Βοηθά στον ύπνο και ηρεμεί τους πονοκεφάλους, τους πόνους των δοντιών και τις νευρώσεις. Καταπολεμά το συνάχι. Το εκχύλισμα του χαμομηλιού κάνει μια τέλεια λοσιόν για τον καθαρισμό του προσώπου και του ευαίσθητου δέρματος των βρεφών, ενώ δίνει ζωηρές ανταύγειες στα ξανθά μαλλιά. Επίσης τα οφθαλμόλουτρα με  χαμομήλι καταπραΰνουν τις φλεγμονές των βλεφάρων.


Aloe Vera

Η γνωστή μας Αλόη έχει αντι-ιικές, μαλακτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ τονώνει και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επίσης, θεωρείται ότι έχει και αντιδιαβητική δράση σε διαβήτη τύπου ΙΙ. Σύμφωνα με τον κ. Μάνο, η Αλόη χρησιμοποιείται σε παράλληλη θεραπεία για αυτοάνοσα νοσήματα και πεσμένο ανοσοποιητικό, ενώ έχει φανεί ότι ρίχνει τα τριγλυκερίδια. Τοπικά, χρησιμοποιείται για την θεραπεία του έρπητα, για την ψωρίαση, την δερματίτιδα και τα εγκαύματα. 


Πασιφλόρα ή Ρολoγιά


Χρησιμοποιείται ως αγχολυτικό, σπασμολυτικό και ήπιο ηρεμιστικό για την αντιμετώπιση της αϋπνίας και του πονοκέφαλου. Ενδείκνυται για τους πόνους περιόδου, το άσθμα και τον νευρικό βήχα. Βοηθά στην νοητική διαύγεια και την μνήμη.

Φυσικές θεραπείες για τον βήχα
Τα μαγικά βότανα


ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ ΜΕ ΤΟΝΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΒΟΤΑΝΑ – ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ
Τα μαγικά βότανα

Τεστ εγκυμοσύνης με παραδοσιακή μέθοδο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.