Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Όταν πλήττεσαι από θλίψη και απόγνωση : 5 Ψαλμοί και παράκληση για την προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου


 Ψαλμοί του Δαυίδ - 3, 53, 58, 142 και 101

Υπάρχει ένας προσευχητικός κανόνας που πρότεινε ο θεοφώτιστος Άγιος Αμβρόσιος της Όπτινα, ο σημαντικός αυτός Άγιος της Ρωσικής ορθόδοξης Εκκλησίας,αποτελούμενος από πέντε Ψαλμούς του Δαυίδ και μια παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο, τον οποίο συμβούλεψε να διαβάζουμε σε περιόδους μεγάλης θλίψης και απόγνωσης. 

Οι Ψαλμοί αυτοί είναι:

Ο Ψαλμός 3, τον οποίο συνέταξε ο Δαυίδ όταν δραπέτευσε για να σωθεί από την πατροκτόνο μανία του υιού του Αβεσσαλώμ.

Ο Ψαλμός 53, ο οποίος ανήκει στην κατηγορία των διδακτικών και συντάχθηκε από τον Δαυίδ, όταν οι κάτοικοι της πόλης Ζιφ τον κατέδωσαν στον Σαούλ, ότι κρύβεται περιπλανώμενος στην έρημο Μεσερέμ.

Ο Ψαλμός 58, που γράφηκε από τον Δαυίδ, ως Ψαλμός θερμής ευγνωμοσύνης προς τον Κύριο, όταν η σύζυγός του, η Μελχόλ, τον διέσωσε από τους απεσταλμένους του βασιλιά Σαούλ, που είχαν εντολή να τον συλλάβουν και να τον θανατώσουν.

Ο Ψαλμός 142, ο οποίος συνετέθη από το Δαυίδ όταν καταδιωκόταν από τον αγνώμονα και αποστάτη γιό του Αβεσσαλώμ.

Και ο Ψαλμός 101, που αποτελεί την προσευχή του θλιβόμενου, την οποία απευθύνουμε στον Κύριο και Σωτήρα μας όταν αποκαρδιωνόμαστε.

Ξεκινάμε την προσευχή μας ως εξής:

Δόξα Πατρί και Υιώ και Αγίω Πνεύματι.

Άγιος ο Θεός, άγιος Ισχυρός, άγιος Αθάνατος, ελέησον ημάς.

Ότι σου εστίν η βασιλεία και η δύναμις και η δόξα του Πατρός και του

Υιού και του Αγίου Πνεύματος, νυν και αεί και εις τους αιώνας των

αιώνων. Αμήν.

Ακολούθως λέμε τρεις φορές το «Πάτερ ημών» και εκφράζουμε το αίτημα μας, με την μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια.

Συνεχίζουμε με την Παράκληση προς τη Θεοτόκο, που παρατίθεται παρακάτω και περνάμε στους Ψαλμούς 3, 53, 58, 142 και 101, τους οποίους διαβάζουμε 3 φορές τον καθένα.

Κλείνουμε την προσευχή μας με τρεις φορές το «Πάτερ ημών».

Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο


Υπεραγία Θεοτόκε, Μητέρα του Κυρίου του Υψίστου, Παρακλήτρια και Προστάτιδα όλων όσοι καταφεύγουν σε Σένα. Κοίταξε από το Άγιο ύψος Σου πάνω μου, τον αμαρτωλό δούλο σoυ (όνομα), που προσκυνά την πιο καθαρή εικόνα Σου. Άκουσε τη θερμή μου προσευχή και διαβίβασε την ενώπιον του Αγαπημένου σου Υιού, του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Ικετεύστε Τον να φωτίσει τη ζοφερή μου ψυχή με το φως της Θείας Του χάριτος, να με λυτρώσει από κάθε πάθος, θλίψη και ασθένεια, να μου χαρίσει μια ήρεμη και γαλήνια ζωή, σωματική και ψυχική υγεία, να ηρεμήσει την πάσχουσα καρδιά μου και να γιατρέψει τις πληγές της, να με καθοδηγήσει σε καλές πράξεις, είθε το μυαλό μου να καθαριστεί από μάταιους λογισμούς, και αφού με διδάξει να εκπληρώνω τις εντολές Του, ας με ελευθερώσει από το αιώνιο μαρτύριο και ας μη μου στερήσει την Ουράνια Βασιλεία Του. Υπεραγία Θεοτόκε,εσύ που είσαι η «Χαρά όλων των πενθούντων», άκουσέ με, τον θλιμμένο. Εσύ, που λέγεσαι «Κατάσβεση της Θλίψης», σβήσε τη λύπη μου. Εσύ, «που παρέχεις παρηγοριά στην Λύπη », σώσε τον κόσμο και όλους εμάς από τα βλαβερά πύρινα βέλη του εχθρού. Εσύ, «που Αναζητάς τους Χαμένους», δεν θα με αφήσεις να χαθώ στην άβυσσο των αμαρτιών μου. Όλη μου την ελπίδα και την πίστη εναποθέτω σε Σένα. Μνημόνευσε με και μεσολάβησε για μένα ενώπιον του Αγαπητού Σου Υιού, του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, για την  αιώνια ζωή ενώπιο Του. Δίδαξέ με να Τον υπηρετώ με πίστη και αγάπη και να Σε τιμώ με ευλάβεια, Θεοτόκε, Παναγία Παρθένε, μέχρι το τέλος των ημερών μου. Αμήν.

 

Άγιος Αμβρόσιος της Όπτινα

 

Ο Άγιος Αμβρόσιος της Όπτινα, κατά κόσμον Αλεξάντρ Μικαϊλοβιτς Γκρένκοβ, γεννήθηκε ως το έκτο από τα οκτώ παιδιά μιας οικογένειας νεωκόρου στα 1812. Στα 12 του έτη μπήκε στην κληρική σχολή του Ταμπόφ στην Νότια Ρωσία και σπούδασε αργότερα στην Θεολογική σχολή της ίδιας πόλης. Λίγο πριν την αποφοίτηση του αρρώστησε βαριά και ορίστηκε πως αν γίνει καλά, θα γίνει μοναχός. Ανέκαμψε από την ασθένεια του, αλλά άργησε να αποφοιτήσει και εισήλθε στην συνέχεια στην Μονή Όπτινα, η οποία βρισκόταν σε μια περίοδο ακμής. Χρίστηκε μοναχός μετά από τρία χρόνια και του δόθηκε το όνομα Αμβρόσιος, προς τιμήν του Αγίου Αμβροσίου του Μιλάνου. Άλλα τρία χρόνια πέρασαν για να χειροτονηθεί ιερέας, στο ταξίδι του όμως προς την τοποθεσία που θα λάμβανε μέρος η χειροτονία του αρρώστησε και πάλι, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στα καθήκοντα του ιερέα.

 

Παρόλη την σωματική του αυτή αδυναμία, βοηθούσε τον Πρεσβύτερο της Μονής Μακάριο στην μετάφραση των Αγίων Πατέρων,ιδίως στην μετάφραση της «Κλίμακας του Ιωάννη», ένα από τα αριστουργήματα της Εκκλησιαστικής Γραμματείας του Αγίου Ιωάννη του Σιναϊτη. Μετά την κοίμηση του Πρεσβύτερου Μακαρίου, έγινε για τα επόμενα τριάντα χρόνια ο κύριος Πρεσβύτερος της Μονής. Όντας σοφός και ταπεινός, δεχόταν πολυάριθμες επισκέψεις και διατηρούσε πολυετή αλληλογραφία με ανθρώπους που αποζητούσαν την ευλογία και την σοφή του συμβουλή.

 

Ο Άγιος Αμβρόσιος ίδρυσε την γυναικεία Μονή Σαμόρντινο το 1884, που βρίσκεται κοντά στην Όπτινα και άνοιξε τις πόρτες της σε γυναίκες που ήταν φτωχές, άρρωστες, ακόμη και τυφλές. Τα περισσότερα Μοναστήρια της εποχής του ήταν πάμπτωχα και στηριζόταν αποκλειστικά στα εισοδήματα που συνεισέφεραν οι γυναίκες από τον προσωπικό τους πλούτο, για να παραμείνουν σε λειτουργία. Μετά την κοίμηση της πρώτης καλόγριας, της μητέρας Σοφίας, μετέβη στην Μονή Σαμόρντινο για να τακτοποιήσει τις υποθέσεις που χρειαζόταν φροντίδα. Ασθένησε όμως και εκοιμήθη τον Οκτώβριος του 1891, χωρίς να μπορέσει ποτέ να επιστρέψει στην Μονή Όπτινα. Τα λείψανα του τοποθετήθηκαν στον Ναό της Μονής Βεντένσκι. Κανονικοποιήθηκε σαν Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας το 1988 και η μνήμη του εορτάζεται στις 23 Οκτωβρίου.

Προσοχή!
Παρά την παραδοσιακή ερμηνεία της δύναμης των Ψαλμών σχετικά με την υγεία, για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό! Οι Ψαλμοί δεν αντικαθιστούν την επαγγελματική ιατρική βοήθεια ή άλλες επαγγελματικές συμβουλές!

Από την βιβλιογραφία της Αλίντα Κανάκη: Πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε τους ψαλμούς στην καθημερινή μας ζωή. Ψαλμοί του Δαυίδ – Κλειδιά.

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΗΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.